Monday, 22 December 2014

Perkara Yang Anak Perempuan Patut Tahu Apabila Mencecah Usia 10 TahunAnak adalah anugerah terindah yang diberi oleh Ilahi kepada kita. Memiliki anak perempuan adalah amat berbeza dengan anak lelaki. Lebih-lebih lagi apabila anda mempunyai hanya seorang anak perempuan sahaja didalam keluarga.

Mengapa Wanita Tidak Membalas Mesej?Sibuk macam mana pun seseorang itu, takkanlah si dia langsung tiada masa beberapa minit untuk membalas pesanan ringkas kamu.

Panduan Apabila Mendapat Mimpi BurukBagi sesetengah orang, mimpi hanyalah mainan tidur dan mimpi juga mungkin merupakan tanda sesuatu yang bakal terjadi. Namun, apa yang perlu kita lakukan apabila mendapat mimpi yang buruk?

Perkara Yang Perlu Suami Ketahui Ketika Isteri MengandungApabila ditanya kepada golongan lelaki tentang peranan mereka apabila mendapati isteri yang disayangi hamil, rata-rata mengakui tahu tentang peranan yang harus dipikul.

Kehebatan Kalimah Bismillah !Boleh dikatakan setiap masa kita menyebut kalimah Bismillah sebelum kita melakukan urusan harian. Namun, berapa ramai yang di antara kita mengetahui kehebatan kalimah tersebut? Adakah hanya pandai menyebut kalimah tersebut di bibir sahaja?

Berikut antara kelebihan-kelebihan Bismillah :


1. Yang pertama ditulis Qalam adalah BISMILLAH. Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BISMILLAH pada awalnya kerana BISMILLAH tertulis pada setiap wahyu yang Allah S.W.T. turunkan melalui pengantaraan Jibrail. 

2. BISMILLAH untukmu dan rumahmu, suruhlah mereka apabila memohon sesuatu denganBISMILLAH. Aku tidak akan meninggalkannya sekejap mata pun sejak BISMILLAHditurunkan kepada Adam. (Hadith Qudsi) 

3. Tatkala BISMILLAH diturunkan ke dunia, maka semua awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut bergelora, mendengarkan seluruh binatang dan terlempar semua syaitan.
 
4. Demi Allah dan keagungan-Nya, tidaklah BISMILLAH itu dibacakan pada orang sakit melainkan menjadi ubat untuknya dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu melainkan Allah beri keberkatan ke atasnya. 

5. Barangsiapa yang ingin hidup bahagia dan mati syahid, maka bacalah BISMILLAH setiap kali memulakan sesuatu perkara yang baik. 

6. Jumlah huruf dalam BSMILLAH ada 19 huruf dan malaikat penjaga neraka ada 19 (QS.AL Muddatsir:30). Ibnu Mas‘ud berkata : "Sesiapa yang ingin Allah selamatkan dari 19 malaikat neraka maka bacalah BISMILLAH 19 kali setiap hari." 

7. Setiap huruf BISMILLAH ada JUNNAH (penjaga/khadam) hingga tiap huruf berkata, "Sesiapa yang membaca BISMILLAH maka kamilah kekuatannya dan kamilah kehebatannya."

8. Barangsiapa yang memuliakan tulisan BISMILLAH nescaya Allah akan mengangkat namanya di syurga yang sangat tinggi dan diampunkan segala dosa kedua orang tuanya. 

9. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH maka akan bertasbihlah segala gunung kepadanya. 

10. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, maka akan 
terpelihara dari gangguan syaitan, kecurian dan kebakaran, maut mendadak dan bala

11. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada si pembaca.

12. Ucapkan salam dan Bismillah setiap kalli hendak memasuki rumah, Insyaallah rumah tangga akan diberkati dan mendapat keharmonian. 

13. Bacakan Bismillah sebanyak 41 kali ke telinga orang yang pengsan. Insyaallah akan dapat memulihkannya. 

15. Jika membaca Bismillah sebanyak 19 kali ketika bertemu orang yang dalam keadaam marah, InsyaAllah dapat melembutkan hatinya. 

16. Lafaz Bismillah jika diucapkan sebanyak 100 kali dan dihembuskan kepada orang yang berpenyakit selama tiga hari berturut-turut, inysallah penyakitnya akan sembuh. 

17. Jika mahukan hajat seseorang itu dimakbulkan, dia hendaklah membaca Bismillahapabila selesai solat Asar pada hari jumaat dalam keadaan suci dari hadas dan najis. Hendaklah juga mengadap kiblat sehingggalah matahari terbenam.

Sunnah Menyimpan JanggutAdakah kita tergolong dalam kalangan  lelaki yang gemar menyimpan janggut? Jika ya, itu adalah satu perkara yang amat baik kerana Rasulullah SAW pun turut menyimpan janggut.