Sunday, 21 December 2014

KAUM YANG DIMUSNAHKAN ALLAH S.W.TDi dalam Al-Quran sendiri telah banyak menceritakan mengenai kisah bagaimana umat terdahulu yang telah dibinasakan oleh Allah kerana mereka mengingkari ajaran oleh utusan-Nya dan melakukan pelbagai perkara yang dilarang oleh ALLAH. Sebagai umat Islam , kita sewajibnya mentaati suruhan-Nya dan meninggalkan larangan yang dimurkai oleh ALLAH S.W.T.

Janji Allah Kepada Mereka Yang Ingin Mendirikan Masjid.
 ALLAH SWT yang mencipta manusia dengan sebaik kejadian. Islam turut memberi panduan bagi golongan yang ingin berkahwin. Jika mereka miskin, ALLAH akan mengkayakan mereka daripada rezeki-Nya.

Tanda-Tanda Tidak Mendapat Keberkatan Dalam HidupKeberkatan rezeki adalah perkara penting yang mesti diutamakan dalam hidup. Rezeki bukanlah hanya sekadar wanghartamakanan dan minuman. Namun sebaliknya jodohanakpangkatnama baik,kedudukan dan sebagainya juga boleh disebut sebagai rezeki.

Kanak-kanak Islam Yang Ajaib Pernah Mengemparkan Dunia


Semestinya impian setiap ibu bapa dalam dunia ini mahukan anak yang sihat tubuh badan, mampu menjadi anak soleh/solehah, dan anak yang baik. Perkara ini sememangnya tidak mustahil kerana terdapat surah-surah di dalam Al-Quran yang boleh dibaca oleh ibu bapa semasa anak dalam kandungan dan juga ketika ini terdapat teori-teori tentang amalan untuk ibu mengandung bagi mendapatkan anak yang baik. 

Allah S.W.T maha berkuasa keatas manusia bahkan seluruh makhluk dan hidupan diatas muka bumi ini. Ini terbukti apabila lima kanak-kanak yang ini berjaya menggemparkan dunia. Siapakah mereka sebenarnya?

Berikut 5 Anak Ajaib Islam Yang Mengemparkan Dunia:

1. Akrit Jaswal

 

Akrit Jaswal yang mempunyai IQ 146 (manusia terpintar di India) sejak berusia 7 tahun ia sudah mampu melakukan operasi pembedahan secara otodidak

2. Sayyid Muhammad Husein Tabataba’i

 

Sayyid Muhammad Hussein Tabataba’i seorang kanak-kanak yang sudah berjaya menghafal surat-surat dalam Al-Qur’an dan mampu menafsirkannya. Beliau juga telah menerima gelaran Doktor di usia tujuh tahun di Hijaz Collage Islamic University di UK.

3. Abdurrahman Farih

 

Di bumi Aljazair, ada anak genius yang berusia tiga tahun bernama Abdurrahman Farih mampu menghafal Al Quran hanya mendengar orang lain membaca Al Quran sejak ia masih di dalam kandungan ibunya.

4. Ali Yakubov

 

Di Rusia kemunculan ayat-ayat ‘Al Quran” di sekitar tubuh bayi yang berusia sembilan bulan bernama Ali Yakubov, telah membuat 2000 orang Muslim dari kawasan utara Rusia mendatangi untuk melihatnya.

5. Syarifuddin Khalifah


Pada usia satu setengah tahun, beliau sudah mampu menghafal Al-Quran dan juga mampu mendirikan solat lima waktu. Beliau yang dimaksudkan adalah Syarifuddin Khalifah, seorang anak ajaib, lahir di Arusha, di bahagian utara Tanzania (sebuah negara di Afrika Timur). Apa yang lebih mengejutkan apabila dia bukanlah seorang anak dari ibubapa yang beragama Islam. Beliau telah mengislamkan lebih dari ribuan orang.

Hukum Mencukur Bulu Kening

 
Memang tidak dinafikan bahawa ada di kalangan kaum hawa yang mempunyai masalah dari segi keningnya yang lebat atau nipisnya atau bulu kening bersambung antara kening kanan dan kiri.

Perbuatan 'Baik' Yang Mungkin Membawa Padah
Umum telah mengetahui bahawa tabiat yang tidak baik adalah seperti merokok, tidak bersenam dan meminum minuman beralkohol memberikan kesan buruk terhadap kesihatan.

Keadaan Seseorang Di Dalam Kubur

  


Rasulullah s.a.w telah bersabda: “Apabila si mati dikuburkan.., datanglah kepadanya dua Malaikat hitam legam, lagi biru (matanya), salah satu di antaranya disebut dengan nama “Munkar” dan yang satu lagi disebut dengan nama “Nakir”, (lalu keduanya mendudukan si mati itu setelah dikembalikan rohnya ke dalam jasadnya) kemudian mereka menyoalnya:”Apa yang pernah engkau katakan mengenai orang ini (Muhammad s.a.w)?”